Thank you, alibaba! Here are my words;

Alibaba cevirecegine gore, simdi kendimi rahatca ifade edebilirim.

Ciddi anlamda oyun gelistirme kararimi Silent Hill 2 oynadiktan sonra aldim. Nedenlerini kisaca soyle siralayabilirim;
1-)Bu oyun, cogu filmde olmayan harika ve derin bir senaryoya sahipti.
2-)Icinde cok fazla aksiyon ve karakter olmamasina ragmen harika bir atmosfere sahipti ve oynarken gercekten urkutuyordu. Bunda en onemli etkenler ayrintili kaplamalar, Akira Yamaoka'nin yarattigi kakofonik sesler, gercekci harita tasarimlariydi.

Bu oyunu oynadiktan sonra kendimi ifade etmek adina kendi oyunumu yapmaya karar verdim. Sizleri bilmiyorum ama benim icin oyun, sadece eglenceden ibaret degil. Oyun yapmak aynı zamanda kendimizi ifade etmenin, hayal dunyamizi paylasmanin bir yolu olarak da kullanilabilir.

Peki tek basima basarili bir oyunu nasil yapabilirdim? Bu cevabi ararken Penumbra'yi kesfettim. Sadece iki kisiyle yapilmisti. Oyunda cok sayida dusman yoktu, kaplamalari kalitesizdi ama atmosferi harika ve oynanisi eglenceliydi. Penumbra, ciddi bir yapimin iyi olmasi icin, her seyin AAA kalite olmasi gerekmediginin en guzel ornegiydi. Gercekten...

Iste boylece cikis noktam bu oyun oldu. Oyun tarzimi bu sekilde belirledim, ve (tamamlamamis olsam da) istedigim seviyede bir oyun yapmayi (en azindan demosunu tamamlamayi) basardim.

2007 yilinda oyun gelistirmeye basladigimda poligonun bile ne oldugunu bilmedigimden, yıllar icinde boyle bir oyun yapabilmek benim icin buyuk bir basari gibi gorunmustu. Aslinda gercekten de oyle. Bu benim icin buyuk bir basari. Ama gozden kacirdigim bir sey vardi. Penumbra'nın o cok sevdigim oynanisini ve efektlerini, -fare imleciyle nesneler tutup firlatmak, kapilari ve cekmeceleri tutup cekmek, ani korku efektleri vs.- neredeyse tumuyle oyunuma entegre etmistim. Sonunda oyunum neredeyse Penumbra'nin bir benzeri olmustu. Acemiyken bu durum beni hic rahatsiz etmemisken, simdi fazlasiyla rahatsiz ediyor. Oyunumu oynayanlardan hep olumlu tepkiler alsam da "Amnesia gibi!" cumlesini duydugumda gercekten rahatsiz oluyorum.

Nicin oyunum icin Showcase'de baslik acmadim biliyor musunuz? Acsaydim cogunuz beni tek basima boyle bir proje yapmayi basardigim icin takdir edecektiniz. Ayni zamanda guzel oneriler verecektiniz ve bana katkilarda, belki yardimlarda bulunacaktiniz. Ama ve lakin hepiniz su cumleyi kuracaktiniz ; "Amnesia' ya benziyor." Acemiyken bunu bir ovgu olarak kabul ederdim, simdi ise mumkun degil. Oyunumun senaryosu ozgun(orjinal) olsa da, siz onu oynarken ozgun bir oyun oynuyormussunuz gibi hissetmiyorsaniz, bu benim icin buyuk bir basarisizliktir. Bu, butun oyun gelistiriciler icin boyle olmali. Iste bu yuzden bir onceki yazimda "CIKMAZ SOKAK" terimini kullandim.

JustSid cok guzel bir yazi yazmis. Penumbra ve Amnesia guzel ornekler. Bunlara bir de Call of Cthulhu:DCOTE 'yi eklemeliyim. Grafikleri zamanin gerisinde olmasina ragmen, harika bir atmosfere ve oynanisa sahipti. Bizim forumda da gordugum en ozgun oyun tabi ki Superku.

Simdi size arkadasiniz olarak bir tavsiyem olacak;
Oyununuzu shader'lara bogarak ya da AAA kalite oyunlari takip ederek bir yere varamazsiniz. İyi bir oyunu iyi yapan, atmosferi, oynanisi ve en onemlisi ozgunlugudur. JustSid'in verdigi ornekleri inceleyin ama sakin benim yaptigim hatayi yapmayin. Bir oyunun stilini taklid etmeyin. Oyununuz bir "Redsident Evil", "Amnesia", "FarCry" "vs." benzeri/kopyasi olmasin. Acemiyken bu tur benzetmeler kulaga hos gelebilir. Ama unutmayin ki bu oyunu kisa surede tamamlayamayacaksiniz ve zaman gectikce profesyonelleseceksiniz. Iste o zaman bu benzetmelerden rahatsiz olacaksiniz ve oyununuz guzel olsa da, diger oyunun golgesinde kalacak.

Bagimsiz gelistirici olarak istediginiz seyi yapmakta ozgursunuz. yeni bir seyler bulun. Akliniza bir sey gelmiyorsa, arkadaslarinizla beyin firtinasi (brain storming) yapin. Farkli olun ki emekleriniz bosa gitmesin.

Hepinize iyi calismalar.

Waiting for translating...Thanks to Alibaba!